Το καλοκαίρι στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός!

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός!

 Σύμφωνα με τον Ιταλό φίλο μου που ζει τώρα στην Ελλάδα, είναι φανερό πως μόλις αρχίσουν οι ζέστες όλοι μας στην Ελλάδα ενθουσιαζόμαστε. «Επιτέλους, θα έχουμε ξανά κρύο από Νοέμβρη», τα πρόσωπα μας φωτίζουν, γεμίζουμε κέφι και αφήνουμε πίσω ότι μας θυμίζει την μουντή διάθεση του χειμώνα. Κάπως έτσι λοιπόν το καλοκαίρι στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός.

Μπορώ να το καταλάβω! Συμβαίνει το ίδιο σχεδόν σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, όταν ο καιρός είναι υπέροχος, οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι τα επίπεδα σεροτονίνης αυξάνονται καθώς το σώμα μας απελευθερώνει ντοπαμίνη.

 

 

Οι Έλληνες λατρεύουμε να είμαστε έξω, ή για να το θέσουμε καλύτερα, προτιμάμε να είμαστε έξω απ’ ότι στο σπίτι μας. Αυτό έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη κουλτούρα που έχει χτιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους ανθρώπους αυτού του «καλοκαιρινού τόπου».

Αυτή η κουλτούρα φέρνει μαζί και μοναδικές δικες μας συνήθειες που θα αφήναν ειλικρινά άφωνους τους ξένους

Ορίστε μερικές από αυτές:

 

  1. Όσο περισσότερα παγωτά έχουμε φάει το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα περάσαμε, όλοι το ξέρουν αυτό! Από μικρός θυμάμαι να απαντάω ξανά και ξανά στην ερώτηση πόσα παγωτά έφαγες φέτος; 
  2. Δεν σταματάει εκεί όμως, μετράμε ακόμη και τα μπάνια που έχουμε κάνει στην θάλασσα! Με βάση τα εμπεριστατομένα γιατροσόφια της γιαγιάς, όλοι θα σου πουν ότι πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 10 μπάνια στη θάλασσα για να μην κρυολογήσεις τον χειμώνα! Α, και πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλιώς δεν μετράνε! Κάποια σχέση υπάρχει με το ιώδιο λέει η γιαγιά!.
  3. Εσείς έχετε ακούσει το ρητό: « Δεν ξεκινάω τα μπάνια μέχρι να πέσει η τιμή του καρπουζιού στα 0.40 λεπτα το κιλο;» Ναι. Ίσως το λένε οι ίδιοι άνθρωποι που τελικά μπαίνουν στην θάλασσα μέχρι το γόνατο στην καλύτερη! Σε κάθε περίπτωση, παραμένει διασκεδαστικό το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος ξένος αντιμέτωπος με μια τέτοια δήλωση!

Θα μπορούσα να συνεχίσω, από τα πόσα κοκτέιλ μέχρι πόσες χωριάτικες σαλάτες, πόσα ψάρια φάγαμε.... Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ξεχωριστό κυρίως γιατί λόγω της γεωγραφικής θέσης της, έχει περισσότερες από 280 μέρες τον χρόνο ηλιοφάνεια ενώ δεν βρέχει σχεδόν ποτέ από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο! Με τρόπο μαγικό σχεδόν ακόμη και τα βράδια είναι ζεστά!

 

Όλα αυτά προάγουν αυτήν την εμπλουτισμένη με κέφι &  αυθορμητισμό ατμόσφαιρα που συναντάς στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Είναι πραγματικά μια υπέροχη περίοδος και γι αυτό ακριβώς θεωρείται ως ένα γεγονός που διαρκεί σχεδόν 5 μήνες, και νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί που μπορούμε να το απολαμβάνουμε κάθε χρόνο [σε όλο του το μεγαλείο]

Ας μην ξεχνάμε ότι με τον ερχόμο του καλοκαιριού, το έυφορο έδαφος της Ελλάδας έχει να μας προσφέρει άφθονα φρούτα & λαχανικά στα καλύτερα τους!

Έτσι οι γεύσεις των παραδοσιακών καλοκαιρινών πιάτων παίρνουν την αυθεντική τους διάσταση, που νοσταλγούμε, αφού τα υλικά αυτήν την περίοδο μπορούμε να τα βρούμε στην πιο φρέσκια εκδοχή τους! Όπως οι παρακάτω συνταγές:

  Greek spinach salad καρπουζοπιτα

    Greek stuffed tomatoes