ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της ελιάς ξεκινά πριν από 7000 χρόνια περίπου.

Οι ελιές ήρθαν στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Μεσογείου από Φοίνικες εμπόρους. Με πύλη την Ελλάδα, ταξίδεψαν στη νότια Ευρώπη, φτάνοντας στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες ήταν ο πρώτος πληθυσμός που καλλιέργησε ελαιόδεντρα στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου.

Το αθηναϊκό δημοκρατικό πολίτευμα ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής ελαιολάδου στη Μεσόγειο.

Μεταξύ του 7ου και του 3ου αιώνα π.Χ., αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ιστορικοί και γιατροί μελέτησαν το ελαιόλαδο όχι μόνο για τις θρεπτικές του ιδιότητες αλλά και για ιατρικούς/φαρμακευτικούς σκοπούς. Διατήρησαν επίσης αρχείο με τα βοτανικά χαρακτηριστικά του.

Η συμβολική σημασία της ελιάς —καθώς και η κοινωνική και οικονομική της αξία— ενσωμάτωσε όλους τους τομείς της ζωής στην αρχαία Ελλάδα.

Η παραγωγή Ελαιολάδου συνεχίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο. η αυτοκρατορία έγινε γρήγορα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο. Την περίοδο αυτή, οι ελιές και το ελαιόλαδο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις τελετουργίες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Στην ελληνική μυθολογία, η Γαία ήταν η προσωποποίηση της Γης.

Η Γαία ήταν η μητέρα όλων. η αρχέγονη Ελληνίδα Μητέρα Θεά, δημιουργός της Γης και του Σύμπαντος.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΟ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πόλη της Αθήνας είναι η πατρίδα της ελιάς. Η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη από τη θεά Αθηνά.

Ο μύθος λέει ότι η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Αποφάσισαν ότι αυτός που πρόσφερε το πιο πολύτιμο δώρο στους ανθρώπους θα αποκτούσε τον συνολικό έλεγχο της πόλης.

Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του την πλευρά του βράχου της ακρόπολης και σχηματίστηκε μια πηγή νερού. Οι Αθηναίοι θαύμασαν το παρόν αλλά παρατήρησαν ότι το νερό ήταν πολύ αλμυρό, όπως και το θαλασσινό νερό.

Η Αθηνά πρόσφερε στους Αθηναίους μια ελιά, η οποία παρείχε στην πόλη τροφή, λάδι, ξύλα και φως. Ως αποτέλεσμα, η Αθηνά έγινε η προστάτιδα της πόλης, που εξακολουθεί να φέρει το όνομά της: Αθηνά.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Το τεράστιο ξύλινο ρόπαλο που κρατούσε ο Ηρακλής ήταν φτιαγμένο από την αγριελιά. Με την ολοκλήρωση των 12 άθλων του, ο Ηρακλής φύτεψε μια ελιά στην Ολυμπία. Τα στεφάνια που προσφέρθηκαν ως έπαθλα στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν φτιαγμένα από κλαδιά από αυτό ακριβώς το δέντρο.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι αρχαίοι Έλληνες άλειφαν το σώμα και τα μαλλιά τους με ελαιόλαδο ως μέρος της ρουτίνας υγειονομικής περίθαλψής τους. Χρησιμοποιούσαν επίσης ελαιόλαδο για την επούλωση πληγών και για τη θεραπεία ασθενειών.

Ο Ιπποκράτης - ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής - αποκάλεσε το ελαιόλαδο "ο μεγάλος θεραπευτής". Πάνω από 60 θεραπείες με βάση το ελαιόλαδο αναφέρονται στον όρκο του Ιπποκράτη.

Στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε όλες τις μεγάλες τελετουργίες, όπως βαπτίσεις, γάμους, κηδείες κ.λπ.

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για το άναμμα των καντιλιών - σε εκκλησίες και σπίτια. Αυτή η πρακτική θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη.

Στις ελληνικές αγροτικές περιοχές, όταν γεννιέται ένα παιδί, η οικογένεια φυτεύει μια ελιά που θα μεγαλώσει μαζί με το παιδί. Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία του δημοτικού, η ελιά θεωρείται έτοιμη για συγκομιδή. Αυτή η ελιά θα μεγαλώσει με την οικογένεια και θα επιβιώσει για πολλές γενιές, ως μια απαλή υπενθύμιση της συνέχισης και της εξέλιξης της ζωής.

ΠΩΣ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το καλό ελαιόλαδο έχει φρέσκια, έντονη γεύση. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο θεωρείται το πιο ποιοτικό ελαιόλαδο και το μοναδικό στην κατηγορία του που βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και περιέχει αντικαρκινικά, αντιγηραντικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Εξίσου σημαντικό, έχει υπέροχη γεύση.

Οφείλει την εκπληκτική του γεύση σε:

Πάνω από εκατό, επιστημονικά αναγνωρισμένες αρωματικές ενώσεις (και πολλές άλλες που περιμένουν να κατονομαστούν).

Οι φαινολικές ενώσεις - οι οποίες είναι μοναδικές για το ελαιόλαδο - και συμβάλλουν στη χαρακτηριστική πικρή γεύση και τη σύντομη, πικάντικη αίσθηση του καλού, εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EC/No640/2008: EEC No.2568/91), υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε κατά την αξιολόγηση του ελαιολάδου.

Φρουτώδες: μια σειρά από αρώματα (κυρίως ανάλογα με την ποικιλία, τον βαθμό ωριμότητας κατά τη συγκομιδή και τις συνθήκες επεξεργασίας). Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του ελαιολάδου που προέρχεται από φρέσκο φρούτο ελιάς (πράσινο ή ώριμο) και γίνεται αντιληπτό ως έντονο άρωμα όταν μυρίζει το λάδι και/ή ως γεύση όταν δοκιμάζεται το λάδι.

Πίκρα: πρωταρχική γεύση που γίνεται αισθητή στο πάνω μέρος του στόματος και της γλώσσας, κυρίως χαρακτηριστικό του ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές.

Πικάντικο: μια πιπεράτη αίσθηση στο πίσω μέρος του λαιμού—ένα χαρακτηριστικό του ελαιολάδου που παράγεται στην αρχή της σεζόν, κυρίως από ελιές που συλλέγονται ενώ είναι ακόμη πράσινες.

Ελέγξτε την ημερομηνία συγκομιδής ή την ημερομηνία λήξης "Ανάλωση πριν …"

Για να διατηρήσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όλα τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι φρέσκο. Το ελαιόλαδο που έχει ξεπεράσει την «ημερομηνία ανάλωσης κατα προτίμηση» του έχει ταγγίσει γεύση και δεν έχει τα κύρια θρεπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του. Επιλέξτε ελαιόλαδα με ημερομηνίες συγκομιδής από την πιο πρόσφατη ημερομηνία.

Η συσκευασία

Επιλέξτε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με σκούρα ή αδιαφανή συσκευασία. Αυτό βοηθά στην προστασία του από το φως. Το φως, το οξυγόνο και η θερμότητα είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εχθροί του ελαιολάδου, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη γεύση και τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά.

Τρόπος τριβής του καρπού

Επιλέξτε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έχει υποστεί ψυχρή έκθλιψη. Η ψυχρή έκθλιψη σημαίνει ότι η θερμοκρασία σε όλα τα στάδια επεξεργασίας δεν υπερβαίνει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Αυτό βοηθά το ελαιόλαδο να διατηρήσει τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά, τη γεύση και το άρωμά του.

Διαβάστε την ετικέτα

Από την ετικέτα μπορείτε να μάθετε πολλά για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου. Για παράδειγμα, εάν η ετικέτα αναφέρει ότι το ελαιόλαδο είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενος Γεωγραφικός Δείκτης), αυτό σημαίνει ότι έχει παραχθεί σύμφωνα με τα Πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημείωση «Χώρα Παραγωγής» πρέπει να είναι ευδιάκριτη και το όνομα της ποικιλίας/ποικιλιών που χρησιμοποιείται αποτελεί μια καλή ένδειξη προσοχής στην ποιότητα. Τα βραβεία που λαμβάνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης είναι μια άλλη ένδειξη καλής ποιότητας.

Επιλέξτε τη γεύση που σας αρέσει

Όπως θα κάνατε με ένα κρασί, επιλέξτε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας προτιμήσεις και στο γεύμα που ετοιμάζετε. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που περιγράφονται ως «πρώιμη συγκομιδή», «γεμάτο» ή «πιπεράτο» συνοδεύουν καλύτερα τα γεμάτα γεύση πιάτα. Από την άλλη πλευρά, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που περιγράφονται ως «ήπια γεύση» ή «ήπια φρουτώδες» συνδυάζονται πολύ καλά με πιάτα με εκλεκτές γεύσεις.

Ελαιόλαδο και υγεία

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ «ΚΑΛΗ» ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ (HDL).

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά και σημαντικά δευτερεύοντα συστατικά που μειώνουν την οξείδωση των λιπιδίων. Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, για παράδειγμα), τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μπορεί να μειώσουν την «κακή χοληστερόλη» (LDL) και να δείχνουν μια σταθερή αναλογία μεταξύ ολικής χοληστερόλης/HDL. Πρόσφατες μελέτες του UC DAVIS Olive Center, επιβεβαίωσαν ότι δύο κουταλιές της σούπας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο αίμα (LDL, VLDL, HDL).

ΥΓΙΗ ΚΑΡΔΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ – ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΟ

Η κατανάλωση Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου συνδέεται με αύξηση του προσδόκιμου ζωής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φαινόλες, τοκοφερόλες, χρωστικές, τριλεΐνη, σκουαλένιο, φυτοστερόλες, αρωματικές και γευστικές ενώσεις.

Γενικά, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ελαιόλαδο εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων. Βοηθούν επίσης στην προστασία των αρτηριών—και οι υγιείς αρτηρίες κρατούν μακριά την αρτηριοσκλήρωση, τη στεφανιαία νόσο και ακόμη και τον καρκίνο. Μια βασική αντιφλεγμονώδης ένωση στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και στις βρώσιμες ελιές είναι η υδροξυτυροσόλη. Εκτεταμένη έρευνα έχει βρει ότι η υδροξυτυροσόλη που περιέχεται στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Παρέχει προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και παίζει ρόλο στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων.

ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ημερήσια πρόσληψη Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αν και ο μηχανισμός που εμπλέκεται δεν είναι ακόμη σαφής, ο ρόλος των πολυφαινολών στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο φαίνεται αρχέγονος.

Ελαιόλαδο και μαγείρεμα

Οι μύθοι σχετικά με το μαγείρεμα με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πραγματικά τέλειο για τηγάνισμα. Λόγω της πληθώρας των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει —όπως φαινολικές και τοκοφερόλες— το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πιο σταθερό από άλλα βρώσιμα έλαια. (Πρέπει να σημειωθεί ότι το λάδι που δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε ουσίες που βλάπτουν την υγεία μας.) Για παράδειγμα, επιβεβαιώνεται ότι η συνολική ποιότητα των λαχανικών ή του κρέατος βελτιώνεται όταν τηγανίζονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, επειδή είναι εμπλουτισμένα με τις φαινόλες που υπάρχουν στο λάδι. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο παραμένει σταθερό στους 210οC, ενώ το τηγάνισμα γίνεται συνήθως στους 180οC περίπου.

Τα ελαφριά λάδια έχουν λιγότερες θερμίδες?

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως "Ελαφρύ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο". Ένα ανοιχτόχρωμο ελαιόλαδο, με κιτρινοπράσινες αποχρώσεις, δεν είναι ούτε χαμηλότερο σε θερμίδες ούτε πιο ανοιχτό σε γεύση από ένα σκούρο πράσινο ελαιόλαδο. Όλα τα λίπη και τα έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, έχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Όλα τα ελαιόλαδα είναι εξίσου υγιεινά

Όχι ακριβώς, καθώς δεν είναι όλα της ίδιας ποιότητας. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο σε ποιότητα. Και από τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, αυτά με περισσότερα αντιοξειδωτικά και γεύση είναι πιο υγιεινά, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Ένα υψηλής ποιότητας, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πάντα εξαιρετική γεύση.