Το ελαιόλαδο είναι βαθιά ριζωμένο στην Ελληνική πραγματικότητα, ό,τι κι αν συμβεί Η ελιά θα είναι πάντα εδώ!
Η ελιά υπάρχει στην Ελλάδα από τότε που υπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή της ίδιας της ανατολικής Μεσογείου. Από τη Μικρά Ασία και τη Συρία εξαπλώθηκε στην Ελλάδα μεταξύ 6000 και 8000 χρόνια πριν. Σύμβολο ειρήνης και φιλίας, δώρο της θεάς Αθηνάς στους Αθηναίους, τιμώντας την πόλη με το όνομά της εξαιτίας του. Αυτό είναι που κάνει την ταπεινή ελιά ιερή για τους Έλληνες.
Η καλλιέργεια και το εμπόριο ελαιόδεντρων στην Ελλάδα έχει χτίσει σπίτια, έχει θρέψει και μεγαλώσει οικογένειες, έχει βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να σπουδάσουν και αποτελεί νόμισμα για χιλιάδες χρόνια. Όλος ο ελληνικός πολιτισμός μαζεύεται γύρω από την ελιά, με σεβασμό και τιμή.
Τον Φεβρουάριο τα δέντρα κλαδεύονται για να προετοιμαστούν για την άνοιξη, αμέσως μετά τη συγκομιδή. Τον Απρίλιο - Μάιο αρχίζουμε να βλέπουμε να σχηματίζονται τα πρώτα μπουμπούκια και στα τέλη Μαΐου τα λουλούδια ανθίζουν.
Στα τέλη Ιουνίου αρχίζουμε να βλέπουμε να σχηματίζονται μικροί καρποί, τότε ξεκινά το ταξίδι της ενόρασης, από αυτό το σημείο και μετά μπορούμε να υπολογίσουμε χονδρικά πόσες ελιές μπορούμε να βγάλουμε, αλλά είναι το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου που θα καθορίσουν την μοίρα τους.
Εάν το καλοκαίρι είναι ξηρό και εξαιρετικά ζεστό, αυτό μπορεί να βλάψει τον καρπό, εάν είναι πολύ ήπιο και υγρό, υπάρχει ο κίνδυνος δάκου να φτάσει στους καρπούς και να τους καταστρέψει, είναι μια σταθερή ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων της φύσης. για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε ακόμα καλό καιρό και αυτό το λέμε λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών που φέρνει μαζί της η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένα είναι σίγουρο όσο η ελιά ανθίζει θα είναι πάντα εδώ!
Δείτε το βίντεο της Gaea για το τι ακριβώς σημαίνει η ελιά για τους Έλληνες εδώ