Οι ρίζες του ελαιόδενδρου

 

Με πάνω από 7000 χρόνια ιστορίας και παράδοσης η Ελιά και οι ιστορίες της στην Ελλάδα γεννήθηκαν από τη Μινωική εποχή μέχρι τις σημερινές ελληνικές οικογένειες, η ελιά λατρεύεται σχεδόν σαν Θεός.

Ancient Greek Olive tree

 

 

Ατελείωτες αφηγήσεις για ελαιόδενδρα υπάρχουν στην ελληνική μυθολογία, αλλά δεν θα σας κουράσουμε με όλες, ίσως το πιο διάσημο που εκπλήσσει τον κόσμο είναι η ιστορία της πρωτεύουσας της Ελλάδας, τις Αθήνας!

Ο μύθος λέει ότι όταν χτίστηκε η Αθήνα και επρόκειτο να αποφασιστεί ο προστάτης Θεός, ο Δίας έθεσε μια πρόκληση, στον Ποσειδώνα και την Αθηνά

Ο Θεός που θα έδινε στους πολίτες της πόλης το πιο πολύτιμο, χρήσιμο και θείο δώρο, θα λάμβανε την τιμή της πόλης να φέρει το όνομά του.

Ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο έδαφος και σχηματίστηκε ένα συνεχές ρυάκι νερού!

Αυτό δεν εντυπωσίασε πραγματικά τους Αθηναίους, γιατί το νερό ήταν αλμυρό!

Όταν λοιπόν ήρθε η θεά Αθηνά και χτύπησε το δόρυ της σε έναν βράχο, φύτρωσε μια ελιά, ένα δέντρο που θα πρόσφερε σκιά, θα άντεχε τα μακρά καλοκαίρια της ελληνικής χερσονήσου, αλλά και τους σκληρούς χειμώνες, θα έδινε καρπούς που μπορούσες να φας, ή καρπούς που μπορούσες να πατήσεις και να χρησιμοποιήσουν τους χυμούς του για το μαγείρεμα πολλών πιάτων και όχι μόνο, το ελαιόλαδο θα έπαιρνε το επίκεντρο σε κάθε πτυχή του ελληνικού τρόπου ζωής.

Περιττό να πούμε ποιος κέρδισε τον διαγωνισμό!

Ο ίδιος ο Ιπποκράτης αναφέρει τουλάχιστον 60 ασθένειες που γιατρεύονταν με το ελαιόλαδο. Οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές τρίβονταν με ελαιόλαδο και μέχρι σήμερα όταν γεννιούνται παιδιά σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας συνηθίζεται να φέρνουν ελαιόλαδο ως δώρο.

 

 

 

Greek olive oil baptism

 

Στη θρησκεία μας άλλωστε τα παιδιά βαφτίζονται με το να τα αλοίβουν με ελαιόλαδο!

Νομίζω ότι καταλαβαίνετε που θέλουμε να καταλήξουμε, το ελαιόλαδο στην Ελλάδα δεν είναι απλώςένα υλικό στην κουζίνα μας, είναι μέρος της ελληνικής ψυχής, είναι το κύριο προϊόν εμπορίου για χιλιάδες χρόνια, έχει αναθρέψει οικογένειες ολόκληρες και μάλιστα έχει προσφέρει σε οικογένειες να διαπρέψουν σε άλλα μέρη της ζωής, είναι ένα νόμισμα, και ένα που εμείς οι Έλληνες παίρνουμε πολύ σοβαρά!