Διατροφικές συνήθειες τις Ελλάδας

Όταν μεγαλώνεις σε ένα ελληνικό νοικοκυριό, μαθαίνεις 2 βασικές έννοιες όσον αφορά το φαγητό.

1. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής είναι μία φορά την εβδομάδα κρέας, μία φορά την εβδομάδα ψάρι ή θαλασσινά και τα υπόλοιπα αφορούν πιάτα λαχανικών όπως λαδερά και όσπρια.

2. Το φαγητό είναι ιερό! Από αρχέγωνους χρόνους, η Ελλάδα κατακλύζεται από πολέμους, πείνα και φυσικές καταστροφές, καθιστώντας έτσι το φαγητό εξαιρετικά σημαντικό και μία από τις πιο σεβαστές έννοιες στον ελληνικό πολιτισμό.

Τα παραπάνω έχουν καθορίσει τα πιάτα, την κουζίνα, τη γεωργία και τον τρόπο ζωής της Ελλάδας, αφήνοντας χώρο για πολλούς κανόνες και συνήθειες που ορίζονται διαφορετικά σε κάθε περιοχή.Greek table

Η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες κουζίνες δεν ορίζεται από διαφορετικά τοπικά πιάτα σε μεγάλο βαθμό, αλλά περισσότερο στα ίδια πιάτα που μαγειρεύονται διαφορετικά σε κάθε περιοχή, για παράδειγμα γεμιστές ντομάτες μαγειρεύονται σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο στο βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας προσθέτουν κιμά και δυόσμο, κάτι που δεν κάνει η νότια Ελλάδα, φτιάχνουν τα γεμιστά λαχανικά τους με πολύ άνηθο. Καθώς το γράφω, συνειδητοποιώ επίσης ότι πρέπει να επισημάνω ότι είναι επίσης διαφορετικό για κάθε οικογένεια με βάση τις επιρροές της. Κάτι που ακούγεται συνήθως στην Ελλάδα θα ήταν φράσεις όπως «Φτιάχνουν τα σουτζουκάκια τους Πολίτικα» που σημαίνει με πολλά μπαχαρικά ένα χαρακτηριστικό πιάτων που συνδέονται με τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, κάτι πολύ ξεχωριστό στην ελληνική κουζίνα είναι η προέλευση των συστατικών, και πάλι τα περισσότερα προϊόντα μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, αλλά είναι σημαντικό για τους Έλληνες να γνωρίζουν την προέλευση κάθε προϊόντος καθώς κάθε περιοχή θεωρείται ότι έχει το καλύτερο! Ρίγανη Κεφαλονιάς ή Κυθήρων για παράδειγμα ή ελαιόλαδο Λακωνίας ή Κρήτης .....

Greek olive tree

Επίσης διαφορετικές περιοχές έχουν διαφορετικές παραδόσεις για παράδειγμα στις παραθαλάσσιες πόλεις της Λακωνίας ή σε κάποια από τα νησιά είναι παραδοσιακό να τρώνε ψαρόσουπα για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, όπου όμως στη βόρεια Ελλάδα είναι παραδοσιακό να τρώνε χοιρινό, γαλοπούλα ή αρνί. .

Νομίζω ότι καταλαβαίνετε, τα πιάτα στην Ελλάδα είναι ευρέως διαδεδομένα με πολύ λίγα τοπικά πιάτα που μαγειρεύονται μόνο τοπικά, αλλά μαγειρεύονται και απολαμβάνωνται διαφορετικά και σε διαφορετικές περιστάσεις.Αν κοιτάξουμε πραγματικά προσεκτικά όμως υπάρχουν 3 υλικά που κυριαρχούν στην ελληνική κουζίνα, το ελαιόλαδο, τα λεμόνια και η ρίγανη! υπάρχουν παντού, κανένα πιάτο στην Ελλάδα δεν έρχεται πραγματικά χωρίς το ένα ή το άλλο! ακόμα και επιδόρπια!

Gaea olive oil  Gaea oregano  Gaea lemon

Στην Ελλάδα πιστεύουμε ακράδαντα ότι το φαγητό μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή σας, το να τρώτε καλά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, ακόμη και να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα! Πιστεύουμε επίσης ότι το κολύμπι στη θάλασσα για περισσότερες από 10 ημέρες το καλοκαίρι θα σας προφυλάξει από ιούς το χειμώνα, γι' αυτό παρακαλούμε να λαμβάνετε αυτούς τους ισχυρισμούς με λίγο αλάτι και να ακούτε πάντα τον γιατρό σας!

Μιλώντας για γιατρούς, έχει αποδειχθεί ότι η υγεία του εντέρου μπορεί να προάγει μια καλύτερη διάθεση λόγω των επιπέδων σεροτονίνης που αυξάνονται, αλλά μην το παίρνετε τις μετρητοίς, διαβάστε το από τους ειδικούς. Δείτε ένα άρθρο στα γαλλικά βέβαια, είναι όμως μια καλή ανάγνωση για το πώς τα τουρσιά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης για παράδειγμα.

Άρθρο

Ατελείωτοι ισχυρισμοί, ατελείωτες έρευνες, αλλά το κύριο σημείο είναι ότι η τροφή μπορεί να επηρεάσει εκ των υστέρων το σώμα, τη διάθεση και την ευτυχία σας.

Η υιοθέτηση λοιπόν μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη από πολλές απόψεις!